Netflix en Liberty Global sluiten deal, Telenet houdt (voorlopig) de boot af

Netflix en Liberty Global hebben een deal gesloten: Liberty Global zal Netflix integreren in de settopboxen van zijn klanten. Op die manier kunnen klanten Netflix bekijken via de kabel, wat naast een betere gebruikerservaring (je hebt bv maar één afstandsbediening nodig om de tv en Netflix te bedienen) vooral ook een pak scheelt op je internetverbruik.

Liberty Global zal dit geleidelijk aan wereldwijd doorvoeren (Nederland komt het eerst aan bod via dochterbedrijf Ziggo), maar opvallend genoeg houdt Telenet (ook een dochterbedrijf van Liberty Global) de boot af. Volgens de woordvoerster zal Netflix ook niet geïntegreerd zijn in de volgende generatie van settopboxen van Telenet.

Uiteraard heeft dit grotendeels te maken met het feit dat Telenet met Play en Play More zelf ook een op-aanvraag dienst heeft voor films en series, en dus in Netflix een rechtstreekse concurrent ziet. In zijn halfjaarverslag liet Telenet weten dat het intussen 331.500 abonnees op Play en Play More telt. Ter vergelijking: uit inschattingen op basis van digiMeter-cijfers blijkt dat in 2015 Vlaanderen zo’n 120.000 à 150.000 Netflix-abonnees telt.

Nochtans heeft Telenet in het verleden aangegeven open te staan om ook Netflix te integreren in de settopbox, als dat een betere ervaring aan de klant geeft.

Mocht Telenet toch nog beslissen om Netflix mee te integreren in de settopbox, zou dit ook een oplossing kunnen zijn voor de sterk gedaalde score van Telenet op de Netflix ISP Speed Index. Tot eind 2015 scoorde Telenet uitstekend op deze index (waarbij Netflix de gemiddelde snelheid per provider weergeeft waarmee Netflix gestreamd wordt tijdens piekuren). Sinds januari 2016 is dit cijfer voor Telenet echter in vrije val (al is de index afgelopen zomermaanden opnieuw gestegen). Telenet claimt terecht dat dit geen indicatie is voor de algemene snelheid over het netwerk, maar het geeft wel aan dat het streamen van Netflix niet optimaal verloopt als je een internetabonnement hebt bij Telenet. Door Netflix via de settopbox aan te bieden, zou dit probleem alvast opgelost zijn voor wie Netflix kijkt via het televisietoestel. Opmerkelijk is trouwens dat Proximus aan een omgekeerde beweging bezig is (van een relatief slechte indexscore naar de onbetwistbare snelste provider voor Netflix).

netflix-isp-index

Plaats een reactie