De Correspondent: 1 jaar later

Op 30 september 2013 ging De Correspondent van start, en meteen kreeg het initiatief het label van een van de meest succesvolle journalistieke crowdfunding-projecten mee. Hoe succesvol is deze Nederlandse start-up 1 jaar na de lancering? Hoe kijken de oprichters terug op het afgelopen jaar? Wat is het oordeel van de hoofdredacteurs van andere Nederlandse kranten? En waar zien de oprichters nog groeimogelijkheden?

De correspondent is een digitaal platform voor onderzoeksjournalistiek, en nieuws dat verder gaat dan ‘de waan van de dag’.  De site is advertentievrij; inkomsten komen vanuit de leden die jaarlijks €60 betalen. De site werd voor het eerst aangekondigd in het programma De Wereld Draait Door in maart 2013. Daarin haalde medeoprichter Rob Wijnberg aan dat De Correspondent pas van start kan gaan als er 15.000 leden intekenen voor €60. Een week later werd dat streefdoel al ruimschoots behaald. Uiteindelijk ging het project van start met een basis van 20.000 leden.

‘Het medicijn tegen de waan van de dag’. Dat is de slogan waar De Correspondent graag mee uitpakt, en die ook aangeeft waar het platform voor wil staan. De verhalen die op De Correspondent verschijnen, zijn niet gebaseerd op wat er die dag is gebeurd in de wereld. De Correspondent wil onderzoeksjournalistiek brengen, die een kader en context schept van wat er omgaat in de wereld. Deze sterkte houdt echter ook een zwakte in: door de band met het dagelijks nieuws door te knippen, verliezen de artikels hun urgentie en dwingendheid, en dreigt het gevaar dat de lezers (pardon: leden; zie volgende paragraaf) de stukken steeds meer links laten liggen.

De Correspondent heeft het niet over lezers of gebruikers, maar over leden. Dat heeft een impact op de relatie en interactie: van leden wordt niet verwacht dat ze enkel de stukken lezen, maar ook dat ze een bijdrage leveren aan het verhaal. De Correspondent ziet de journalisten als ‘conversation leaders’, en de leden als ‘contributing experts’. Het idee is dat 3.000 leraars samen meer weten dan 1 onderwijsjournalist. Gebruikers kunnen alleen posten onder hun eigen naam. Bovendien kan een lid kiezen om een (functie)titel naast zijn naam te plaatsen, om aan te tonen waarom hij/zij een expert is op dat vlak. Als je bv een stuk schrijft rond kankeronderzoek, dan kunnen er verschillende type experts tussen de leden zitten: medische experten, projectmedewerkers bij organisaties als ‘Kom op tegen kanker’, maar ook mensen die zelf getroffen werden door kanker. Allen leveren een heel eigen kijk op de kwestie, en samen kunnen ze een vollediger verhaal scheppen dan wat een enkele journalist zou kunnen doen. Op die manier wil De Respondent zijn leden ook meer betrekken bij het project, in de hoop hen voor een langere tijd aan zich te kunnen binden.

En dat lijkt op het eerste zicht wel te lukken. Gedurende het eerste jaar zijn er 17.000 leden bijgekomen. Samen met de 20.000 leden die er van bij de start bij waren, zat de site op 23 september 2014 al aan 37.000 leden. Uiteraard was 30 september 2014 een belangrijke dag: dan moeten de eerste abonnementen vernieuwd worden. Uiteindelijk hebben 11.000 van de 20.000 leden van het eerste uur reeds hun abonnement verlengd. Samen met de 17.000 leden die nog een lopend abonnement hebben, heeft De Correspondent dus momenteel 28.000 leden. Al hoopt medeoprichterErnst-Jan Pfauth dat er nog fans van het eerste uur hun abonnement zullen verlengen.

Ledenaantal De Correspondent
De oprichters van De Correspondent gaven ook aan dat ze heel wat geleerd hebben in hun eerste jaar.

1. Explain how you spend your members’ money;
2. Encourage journalists to work together with members;

3. Your members are your best ambassadors;
4. Reach out to people who already like you;
5. Think beyond your platform when it comes to publishing your stories

Een belangrijke les was dus om zo open mogelijk te spreken over hoe de inkomsten verdeeld worden. Daartoe publiceerde Ernst-Jan Pfauth een rapport waarin gedetailleerd werd uitgelegd wat er gebeurde met elke €60 die de leden betaalden.

Verdeling 60 euro lidgeld De Correspondent
De tweede les, rond het belang van interactie tussen correspondenten en leden, is in deze blog al eerder aan bod gekomen. Om dat nog meer kracht bij te zetten, heeft De Correspondent een filmpje online geplaatst waarin elke correspondent kort zijn of haar visie over De Correspondent aanhaalt. Op die manier krijgt elke auteur een gezicht, en hoopt De Correspondent om de drempel tot interactie verder te verlagen.
Aangezien De Correspondent geen verantwoording moet afleggen aan adverteerders of andere externe investeerders, kan De Correspondent zich focussen op wat de leden belangrijk vinden. Op die manier wordt de band met de leden versterkt, en kunnen die leden anderen overtuigen om ook in te tekenen op een jaarabonnement. Dit is volgens De Correspondent de grootste oorzaak waarom er nog 17.000 leden zijn bijgekomen het afgelopen jaar.
Op Facebook hebben ruim 75.000 mensen de pagina van De Correspondent geliket. Er is dus nog een groot potentieel dat achter het concept van De Correspondent staat, maar nog niet heeft ingetekend. Het converteren van deze likers naar leden is volgens de oprichters dan ook een cruciale bron van groei voor de site.
Naast de nieuwssite denkt De Correspondent ook na over andere platformen. Zo hebben de oprichters een uitgeverij opgestart. Bedoeling is vooral om in te zetten op e-books. Het eerste boek is “Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen“, door correspondent Rutger Bregman.
Naast deze verwezenlijkingen zijn ze bij De Correspondent niet blind voor mogelijke verbeterpunten. Zo moet het platform nog meer loskomen van de traditionele conventies om meer te halen uit de digitale mogelijkheden. De verhalen moeten gelaagder worden, en waar mogelijk gelinkt worden met elkaar. Ook de verscheidenheid van de topics kan nog verbeterd worden, en de site moet gebruiksvriendelijker worden (zoekfunctie toevoegen, betere homepagina, en leden toestaan om per maand ipv per jaar te betalen).

Een jaar na lancering lijkt De Correspondent dus nog zeker ‘alive and kicking’. Hoe kijken andere Nederlandse hoofdredacteurs terug op dit initiatief? De Morgen vroeg het hen. Algemene teneur is dat de kwaliteit van de stukken hoog ligt,  het concept op zich een verrijking is en een van de boeiendste start-ups uit de journalistieke sector, maar dat het totale gebrek aan een link met de actualiteit een nadeel is. Bovendien is de toon vaak te hooghartig ten opzichte van andere nieuwsbronnen. Ook anderen haken af op het ietwat highbrow en elitair kantje van de site.

De Correspondent heeft het eerste jaar dus overleefd. Iets wat niet iedereen verwacht had.

De Correspondent comment op Gigaom 8 mths

Het blijft alleszins een boeiend journalistiek experiment. Benieuwd hoe die andere Nederlandse start-up, Blendle, zijn eerste verjaardag zal vieren in april 2015.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s